Kancho Ashihara
Hideyuki Ashihara (1944-1995)

Kancho Ashihara is geboren op 5 december 1944 net buiten Hiroshima.

De Kancho is opgegroeid bij zijn grootouders in een klein stadje genaamd Nomicho. Als klein jongetje was hij erg onrustig en had veel strijd. Toen hij 10 jaar oud was, kwam hij voor het eerst in aanraking met BUDO. Hij begon toen met Kendo om zijn energie kwijt te raken.

In 1960, toen de Kancho 15 jaar oud was, is hij verhuist naar Tokyo. In Tokyo kreeg hij een baantje bij een benzine station. Hij heeft hier 6 jaar gewerkt. In september 1961 is hij voor het eerst een karate club binnen gegaan. Daar zag hij hoe karateka's trainden. Hij zag hoe realistisch en hard ze aan het sparren waren. Hij was meteen verkocht.

De karate club waar hij naar binnen was gegaan was: OYAMA DOJO, later werd dit de Kyokushinkai Honbu Dojo. Kancho Ashihara trainde hard en nam deel aan elke trainingssessie. Zijn doorzettingsvermogen en vasthoudendheid maakte het mogelijk dat hij op 26 maart 1964 zijn SHODAN behaalde. Hij was toen 19 jaar en er was niemand in de Dojo die hem kon verslaan in het kumite. 

In 1966 werd Kancho karate-instructeur in de Kyokushinkai Honbu Dojo. Hij ontwikkelde zich erg goed, en er werd besloten dat hij naar Brazilië mocht om daar instructies en seminars te geven om het Kyokushinkai Karate te promoten. Dit was iets waar hij altijd al van gedroomd had. Helaas ging dit niet door. Kancho Ashihara kwam in een gevecht terecht en versloeg 5 mensen die hem aanvielen. De politie heeft hem toen aangehouden en verhoord. Het hele incident werd doorgegeven aan 

Kyokushinkai Honbu Dojo. Kancho is toen direct geschorst. Hij mocht niet meer trainen en niet meer instrueren. 
Na twee maanden schorsing kreeg hij gratie van de Kyokushinkai Honbu Dojo en werd gestuurd naar Nomura. Nomura is een plaatsje op het eiland Shikoku in het zuiden van Japan. Kancho Ashihara moest in Nomura het Kyokushinkai karate promoten.

Na drie maande werd hij terug geroepen naar Tokyo en kreeg hij een nieuwe kans om af te reizen naar Brazilië. Deze keer bedankte hij. Hij wilde terug naar Nomura om zijn werk daar voort te zetten. Dit werd toegestaan. En hierdoor werd zijn reputatie als vechter en instructeur verder verspreid in Zuid-Japan. Het duurde niet lang en Nomura werd te klein. Kancho verplaatste zich toen naar de naastgelegen stad Yawatahama. In een korte tijd had hij een van de grootste Kyokushinkai clubs in Japan opgericht. En de activiteiten verspreidde zich zelfs tot de steden Uwa en Uwajima. In deze periode had Kancho het concept van SABAKI ontwikkeld. Drie principes van het Ashihara Karate waren ontwikkeld.

De voorbereiding en het gebruik van de vier posities, die terugkomen in het ronde symbool van het Ashihara Karate, was het eerste principe. Het tweede principe was de timing en inschatting van de afstand ten opzichte van de opponent. Het derde principe was de stand. De "gevecht" stand moet altijd, ongeacht de situatie, zo stabiel mogelijk blijven.

Kancho Ashihara ging door naar de stad Matsuyama, en het Ashihara Karate werd ook daar snel populair. Kancho gaf instructie aan het politiekorps, aan universiteiten en startte verschillende clubs in de omgeving. Er werden ook clubs opgericht in Hiroshima, Osaka, Kyoto, Kobe, Nara, Shiga en andere plaatsen. In maart 1978 was de bouw zijn Dojo in Matsuyama voltooid, en eind 1978 nam Kancho de Dojo in gebruik. In 1979 was het gebouw helemaal compleet en sinds 1980 is het de HONBU Dojo van de NIKO-Ashihara Kaikan. Kancho werd ook nog steeds geassocieerd met te Kyokushinkai organisatie, maar verschillende Dojo's en instructeurs uit zijn omgeving begonnen te klagen over Kancho.
Om conflicten binnen de Kyokushinkai organisatie te vermijden, had Kancho Ashihara besloten om zich terug te trekken uit de Kyokushinkai organisatie. Hij deed dit op een officiële meeting van de Kyokushikai organisatie in 1978. Kancho had daar aangekondigd dat hij bereid was om zijn leiderschap op te geven in de clubs die hij voor de Kyokushinkai organisatie had opgebouwd, om zich te kunnen concentreren op zijn eigen club in Matsuyama. Het bleek dat dit niet genoeg was, want kort na de meeting werd Kancho verbannen uit de Kyokushinkai organisatie.

Met deze achtergrond heeft Kancho Hideyuki Ashihara de New International Karate Organisation in september 1980 opgericht. In deze organisatie kon Kancho zijn eigen karate blijven ontwikkelen; het ASHIHARA KARATE.

Kort na de oprichting van de organisatie, heeft Kancho Ashihara plannen gemaakt om boeken te schrijven en deze te publiceren. Het betrof boeken over het Ashihara systeem.
Er zijn in totaal 3 boeken gepubliceerd, waarvan de eerste uit is gekomen in 1983.
Twee van de drie boeken zijn vertaald in het Engels. Ook zijn er enkele instructie video's gemaakt die alleen bestemd zijn voor educatieve doeleinden. In 1987 verschenen de eerste symptomen van Kancho's ziekte. Hij had ALS, een ziekte die het zenuwstelsel aantast.
In de begin jaren '90 verslechterde de conditie van de Kancho erg snel en op 24 april in 1995 stierf Kancho op 50 jarige leeftijd. Er waren meer dan 1000 mensen op zijn begrafenis die hem met veel respect de laatste groet brachten. Kancho is heengegaan als een echte grote karate meester

Na het overlijden van Kancho Hideyuki Ashihara is zijn zoon Hidenori Ashihara een van de belangrijkste mensen geworden binnen de organisatie de NIKO.